Over ons

  De kleurschakeringen van de rododendrons in mei, de weerspiegeling van de lucht in het water en het rustgevende geritsel van de dieren in het bos. Ik beheer het landgoed zelf en geniet volop van de schoonheid van elke vierkante meter. Elk seizoen verrast de natuur me opnieuw met een eigen, bijzondere sfeer.

  Het vervult me dan ook met trots het landgoed vanaf 2015 open te kunnen stellen voor evenementen zodat ook anderen zich kunnen opladen op deze betoverende plek. Je kunt hier ademhalen, tot rust komen, maar ook feest vieren en mensen ontmoeten.

  Ik kijk ernaar uit om samen met u uw ideeën voor uw eigen, bijzondere evenement te verkennen. Er staat vervolgens een bekwaam en enthousiast team klaar om het event tot in detail voor u te verzorgen. Maar u mag dit uiteraard ook zelf organiseren. Meer weten? Bel of stuur mij een e-mail. Ik maak graag een afspraak met u.

  Alijda Jobst-Horneman

   

  Historie

  De ontstaansgeschiedenis van Landgoed den Vossenbosch

  In de tijd dat de textielindustrie floreerde in Twente had elke textielbaron een buitenverblijf. Landgoed den Vossenbosch was het buitenverblijf van de familie Scholten die het in 1919 lieten bouwen. Het landgoed ligt te midden van de bossen waar vroeger veel vossen voorkwamen. De familie Scholten kwam rond het jachtseizoen altijd met andere textielfamilies bij elkaar op het landgoed.

  Alle ornamenten van het huis werden afgestemd op de omgeving. Zo werden op het toegangshek grote, koperen vossen aangebracht en liet de familie Scholten bijpassende toegangslampen met vossen erop maken.

  De historie van het landschap

  De ontstaansgeschiedenis van Hoge Hexel is terug te voeren tot de laatste ijstijd. In deze periode ontstond een rug in het landschap als gevolg van opstuwend ijs. Deze hoger gelegen grond werd al eerste in gebruik genomen als landbouwgrond. De gecultiveerde grond werd door eigenaren en pachters van diverse erven gezamenlijk beheerd. De zelfstandige marke lag op de doorgaande route tussen de Hanzesteden Deventer en Hamburg.

  De parkachtige omgeving met aangelegde lanen is ontworpen en aangelegd door landschapsarchitect Leonard Anthonij Springer (1855-1940). Hij gaf opdracht de vijver op het landgoed uit te graven met de hand waarna het vrijgekomen zand werd gebruikt om een hogere ligging voor de woning te realiseren. Hierdoor reikte het uitzicht vanaf het landhuis veel verder. Landgoed den Vossenbosch vormt landschappelijk een duidelijke eenheid met haar 11 ha opgaand bos, 3 ha grasveld en 1 ha tuinen. De uitgesproken ligging van het landhuis voor het grasveld met de daarachter gelegen vijver is zeer beeldbepalend.

  Het landgoed anno nu

  Het opgaande bos heeft een gemengd karakter met loof- en naaldbomen. Daarbij heeft het westelijke bos een bovengemiddeld stamtal vanwege intensieve kapwerkzaamheden in WOII. Vóór 1940 was het landgoed overigens aanzienlijk groter (230 ha) en strekte het zich verder noordwaarts uit over velden en bosgronden. De onvermijdelijke inkrimping van het landgoed werd veroorzaakt door de verkoop van akkergrond in de naoorlogse jaren waarin de textielindustrie steeds meer terrein verloor.

  In 1992 kwam het landgoed in handen van de familie Jobst-Horneman. Het dagelijkse beheer ervan wordt verzorgd door eigenaresse Alijda Jobst-Horneman. Alle opbrengsten van de evenementen die op het landgoed plaatsvinden, zullen door de familie worden aangewend voor de instandhouding van het cultureel erfgoed.

  Neem contact op